Ook EU schendt mensenrechten
Nausicaa Marbee

AMSTERDAM -
Nederland heeft een College voor de Rechten van de Mens. Afgelopen dinsdag, op de internationale dag van die rechten, lanceerde minister Plasterk namens dat College het Nationale Actieplan Mensenrechten (NAM). De doelstelling, gegoten in ambtelijke orakeltaal: 'Het Actieplan benoemt de mensenrechteninfrastructuur en geeft actiepunten op een aantal specifieke beleidsthema's op terreinen als non-discriminatie en gelijke behandeling, de informatiesamenleving (privacy), immigratie & asiel en onderwijs, arbeid en cultuur.'


Lees je zoiets, dan zou je willen dat er een mensenrecht kwam op heldere taal van de overheid. Welke 'mensenrechteninfrastructuur'? Is die in een democratische rechtstaat niet al verankerd in de grondwet en gedragen door alle instituten en controlemechanismen van diezelfde rechtstaat? Die 'actiepunten op specifieke beleidsthema's op terreinen' stellen ook niet bepaald gerust. Zulke wazigheid wekt de indruk dat de overheid zelf niet weet wat ze van plan is.
Intussen ontbreekt het de mensenrechten niet aan BN'ers. Die mogen op Facebook het college promoten. Zo zag ik Peter R. de Vries over voedsel en onderdak doceren. Tja, denk je dan, over het recht op privacy kan hij natuurlijk niet meepraten. Niet nadat hij Joran van der Sloot met een verborgen camera door een dubieus type in een auto een moordbekentenis ontlokte, die beelden tegen de zin van justitie uitzond, waarna de sfeer van een volksgericht ontstond. Juist deze omstreden crimefighter, die op de televisie vaak mensen schoffeert, acht het Mensenrechtencollege een goede ambassadeur.
Campagne
Ook Gerard Spong was van de partij. Met strak gelaat maakte hij zich sterk voor een eerlijk proces, het recht op getuigen en het onschuldbeginsel. Dus voor zowat alles wat misging in het politieke proces tegen Wilders. Een proces dat Spong nota bene zelf heeft afgedwongen bij het OM. Toen vervolgens een partijdige rechter gewraakt moest worden en de getuigenmanipulatie aan het licht kwam van rechters die Wilders al voor het proces hadden veroordeeld, zag Spong daar niets oneerlijks in. Maar de vrijspraak voor Wilders vond de advocaat wel oneerlijk, dus procedeert hij door. Met deze campagne maakt het Mensenrechtencollege zich volstrekt belachelijk.
Opvallend is ook de selectieve keuze van mensenrechten. De NAM wijst op immigratie en asiel, non-discriminatie, arbeid en cultuur. Belangrijk, uiteraard. Maar de focus op immigranten en allochtonen suggereert dat andere mensenrechten niet evenveel bescherming behoeven. Dat de Nederlandse Staat de rechten van asielzoekers schendt, is een schande. Denk aan onwettelijke opsluiting, uitzetting ondanks dreigend geweld, verwaarlozing bij ziekte, kinderleed. Dat allochtonen bij sollicitaties te vaak worden benadeeld is even beschamend. Maar deze focus blijft te eenzijdig. Immigratie heeft ook andere schendingen van mensenrechten meegebracht die niets met asielrecht te maken hebben. Niet zo lang geleden zette men eerwraak, vrouwenbesnijdenis en uithuwelijking schouderophalend weg als folklore. Die schendingen van mensenrechten zijn pas gaan spelen toen dappere politici en activisten dit alles, tegen de politiek correcte stroom in, op de Haagse agenda zetten.
Botsend
Ook de groei van de orthodoxe islam in Nederland heeft de mensenrechten geen goed gedaan. Dat komt door botsende rechten als de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting. Politieke partijen die godsdienstprivileges honoreren die in strijd zijn met de wet schenden ook mensenrechten. Maar daar hoor je de racismemonitors en Europese rapporteurs niet over.
"Die wazigheid wekt de indruk dat de overheid zelf niet weet wat ze van plan is"
- @nausicaamarbe
Als het NAM en het college enkel op benadeelde immigranten focussen en de beschuldigingen van Europese rapporten onkritisch overnemen, bewijzen ze de mensenrechten geen dienst. Een college dat er voor álle mensenrechten is en niet alleen voor asielrecht en minderheden, zou met prioriteit het grootste gevaar voor alle burgers van Nederland moeten onderzoeken. Dat is: de schending van mensenrechten door de EU en haar ondemocratische machtstructuren.
Bezuinigingen
Ook zou het moeten kijken welke mensenrechten door de strenge bezuinigingspolitiek geraakt worden. Zo is in Duitsland een serieuze discussie gaande of een nulrente het grondrecht op eigendom schendt. Ziehier een paar terreinen waarop mensenrechten in Nederland in het gedrang komen: het ontslagrecht, discriminatie van zzp'ers, leeftijddiscriminatie op de arbeidsmarkt en in politieke besluiten, verdringing op de arbeidsmarkt door open grenzen, uitbuiting van arbeidsmigranten, verwaarlozing in zorg en onderwijs en veel meer.
Daarover slaan de heilige boontjes in Brussel zelden alarm. De mensenrechten zijn kennelijk niet zo belangrijk als het om opgedrongen miljardenbezuinigingen gaat. Of als de ideologisch gekoesterde EU-uitbreiding warm kan worden gehouden. Men flirt nu zelfs met Albanië. Ja, Albanië! Hierin schuilt een Europese zelfdestructie waartegen geen mensenrecht beschermt.
Ter afleiding van deze willekeur en totalitaire tendensen, haalt de EU hard uit over racisme in haar minst racistische lidstaten.
Het is te hopen dat het Mensenrechtencollege en het NAM dit spelletje niet meespelen. Dat ze geen marionetten van Brussel zijn of zullen worden.
Bron: De Telegraaf.


Redactie.

Of de mevrouw werkelijk zo naief is als uit haar artikel blijkt is voor mij nog een open vraag.
Natuurlijk schendt de EU de mensenrechten!Dat doet toch een ieder die bezig een dictatuur te creeën! De lieden die zich de(ongekozenen) EUcommissie noemen zijn al jaren bezig een EU dictatuur te bouwen waar mensenrechten ondergeschikt zijn aan het doel: een dictautuur waar tegenspraak direct word bestraft!
Dag

januari 2014