Meer dan 150 doden bij aanval Nigeria Featured
" maart 26
" Written by Redactie
" Nigeria / Ermelo - Het aantal doden door moordpartijen in drie dorpen in het midden van Nigeria vorige week, stijgt tot boven 150. Drie dagen na de massaslachting zijn de overlevenden zwaar getraumatiseerd, 2.000 mensen zijn ontheemd en er is slechts beperkte noodhulp. Bovenal heerst de angst dat de aanvallers terugkeren.

Een aantal gewapende mannen, vermoedelijk veehoeders van de islamitische Fulhani-stam, viel op 14 maart in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna drie overwegend christelijke dorpen aan: Ugwar Sankwai, Ungwan Gata en Chenshyi. Meer dan 200 huizen en drie kerken werden in brand gestoken. De vrouw en drie kinderen van pastor Likita Riku van de evangelische kerk werden vermoord en verbrand tot hun lichamen onherkenbaar waren geworden. Het aantal doden als gevolg van de aanvallen is gestegen tot boven de 150. Nadat er zondag door de gezamenlijke kerken voor hen is gebeden, werden de lichamen in drie massagraven begraven.

Zwaar getraumatiseerd
De dorpen zijn verlaten, supermarkten zijn geplunderd. De noodhulp die overheidshulporganisatie NEMA levert in de vorm van voedsel, matrassen, dekens en muskietennetten, is niet genoeg. Overlevenden slapen in de basisschool, sommigen slapen bij familieleden in de naaste regio's. Allen zijn zwaar getraumatiseerd. Kinderen vragen huilend waar hun ouders, broertjes en zusjes en hun vrienden zijn - op velen van hen is ingehakt tot ze het leven lieten.

Ondertussen zijn honderden familieleden en sympathisanten hun meeleven komen betuigen aan de overlevenden. Pastor Likita Riku is nog steeds in totale shock en niet in staat om ook maar met iemand een woord te wisselen.

Ondanks het inzetten van meer veiligheidstroepen is de angst in de dorpen nog groot. De daders hebben gezworen terug te komen. Het vertrouwen in de veiligheidstroepen is laag; ze worden ervan beschuldigd niet snel genoeg gehandeld te hebben, waardoor de daders hebben kunnen ontsnappen.

Guerillatactieken
Aanvallen van veehoeders van Fulhani-stam bereikten een ongekende hoogte dit jaar. Op 16 februari vielen gewapende Fulhani aan de oostgrens van Nigeria verschillende dorpen aan en vermoordden tientallen mensen. Ook vielen ze een katholieke kerk aan. Analisten wijzen op de guerillatactieken die de aanvallers gebruiken, die erop gericht zijn een complete gemeenschap uit te roeien, waarbij ze voornamelijk vrouwen en kinderen aanvallen. Ook vooraanstaande gezinnen, zoals gemeenschapsleiders of religieuze leiders zijn doelwit.

'Mensen gilden en huilden'
Overlevende Emmanuel Tonak vertelt hoe het begon. "We lagen allemaal diep te slapen, toen we geweerschoten hoorden en het schreeuwen van 'Allah Akbar'. We stonden op en zagen de aanvallers oprukken. Sommige huizen stonden al in brand. Ze kwamen rond 23.00 uur. Ik vluchtte naar de bossen. Daar hoorde ik de geweerschoten en het gillen en huilen van mensen."

Gouverneur Mukhtar Ramalan Yero van de staat Kaduna heeft zijn reis naar de Verenigde Staten ingekort. Hij zou daar voor een publiek spreken over vrede en veiligheid. Hij bezwoer de daders voor het gerecht te brengen. "We bidden dat God de mensen die deze problemen veroorzaken, zal ontmaskeren. We bidden dat God hun harten zal raken en hun lafhartige daden zal stoppen. Als leider verafschuw ik deze situaties, want het is mijn verantwoordelijkheid de veiligheid voor alle mensen van de staat te waarborgen."

Ook pastor Sunday Ibrahim, secretaris van het kerkelijk bestuur van Kaduna van de Christelijke Associatie van Nigeria (CAN) veroordeelt de massaslachting. "Het is barbaars en onverdedigbaar. We zijn in diepe rouw en veroordelen deze seriemoorden sterk. We prediken geen geweld als christenen, maar doen wel een sterk en dringend beroep op de overheid en veiligheidsdiensten om op te staan en de realiteit onder ogen te zien. Het is duidelijk dat de aanvallers religieuze motieven hebben; de overheid moet de religieuze vrijheid van haar inwoners beter beschermen."

Bron: Open Doors
april 2014