Top Kopenhagen is gelukkig mislukt

De onheilsboodschap over het klimaat heeft maar ééndoel: de weg bereiden voor een nieuwe economie.

Salomon Kroonenberg
hoogleraar geologie aan de Technische
Universiteit Delft

De Kopenhagen conferentie is mislukt, want de belangrijkste onderhandelingspartner zat niet aan tafel. En dat was nog wel degene die al de wensen van de conferentiegangers had moeten uitvoeren: de aarde. De aarde moet de verzamelde wereldleiders gehoorzamen en niet meer dan twee graden opwarmen in de toekomst. Dat mag honderden miljarden dollars per jaar kosten, zeggen ze. Jammer, want had men naar de aarde geluisterd dan had men gehoord: maak je niet druk, dat kan voor niets. Hoe?
Door kalm te blijven, rustig af te wachten en je niet in de gordijnen te laten jagen door onheilsprofeten. Want de temperatuur zál namelijk geen twee graden stijgen. De aarde
reageert nauwelijks op al het koolzuurgas dat wij in de atmosfeer hebben gebracht. De aarde geeft geen onheilsboodschap over het klimaat. De gemiddelde temperatuur op aarde is niet hoger dan normaal in een periode tussen twee Kleine IJstijden, en de zeespiegel stijgt niet sneller dan voorheen. Woongebieden van planten en dieren verplaatsen zich nu veel langzamer naar het noorden dan bij de opwarming aan het einde van de laatste ijstijd. Klimaatverandering is normaal, de natuur is eraan gewend, alleen wij mensen ontdekken het nu pas.
Waarom bijt iedereen zich dan toch zo vast in het CO2-verhaal? Omdat het de brandstof voor de nieuwe economie is geworden. Het is de reddende engel voor industrieën die willen
blijven groeien terwijl iedereen in het westen alles al heeft. Of CO2 inderdaad zo belangrijk is voor het klimaat is niet meer interessant. Tegengeluiden zijn nodig in de wetenschap, maar inopportuun in de politiek.
Het verklaart waarom een geprikkelde minister Cramer niet wou ingaan op de inhoud van de Climategate e-mails, alleen maar op de manier waarop ze in de openbaarheid zijn gebracht. Het verklaart waarom prominente klimaatcritici als de Britse Lord Monckton in Kopenhagen
geweerd werden uit de conferentiezaal. Het gaat niet langer om de waarheid, maar om geld.
Wat dat betreft ben ik opgelucht dat het enige geld dat tot nu toe beschikbaar is gesteld in Kopenhagen bestemd is voor aanpassing aan klimaatverandering door ontwikkelingslanden.
Ik hoop alleen dat ze het ook goed gebruiken.
Het is geen goed idee om geld te geven om iets niet te doen, zoals: niet kappen van tropisch regenwoud.
Het is hetzelfde als geld geven aan misdadigers als ze beloven geen moord te zullen plegen. En dan moet je ook geld geven aan landen met veel oceaan zoals Tuvalu, want de
oceanen nemen zeker de helft op van het CO2dat wij produceren.
Ik hoop dat de ontwikkelingslanden het vooral zullen gebruiken om de levensstandaard van de armsten te verbeteren, en minder afhankelijk te maken van het afbranden van tropisch regenwoud en overbevissing. Want armoede in de wereld is een veel groter probleem dan klimaatverandering. Er zijn nog honderden miljoenen mensen in de wereld die geen stand-by lampje hebben om uit te doen.
Kopenhagen brengt geen afspraken over het beperken van de uitstoot van CO2. Ook daar ben ik blij om. Want in dat concept zitten twee totaal verschillende zaken die niet in hetzelfde mandje gegooid hadden mogen worden. Er zitten aansporingen in om energie te besparen en
duurzamere vormen van energie te ontwikkelen, en dat moet gebeuren, want straks zijn onze fossiele brandstoffen op.
Maar dat energiebeleid moet losstaan van de uitstoot van CO2. Want ook als het klimaat zou afkoelen moeten we waardevolle grondstoffen sparen voor volgende generaties. Laat de innoverende industrie zich daar op concentreren. Alleen niet door het verhandelen van carbon credits, want de ervaring leert dat daar alleen de verkeerde mensen rijk van worden.
Als het gaat over beperking van CO2-uitstoot, kosten sommige maatregelen verschrikkelijk veel energie, zoals opslaan van CO2 in ondergrondse gasvelden. Dat gaat lijnrecht in tegen de gewenste energiebesparingen. Straks moet u uw stand-by lampje alleen maar uitdoen
om energie te sparen voor het opslaan van koolzuurgas in Barendrecht. En de kans is groot dat het klimaat zich er niets van aantrekt.
Bron: Trouw.22-12-2009.


Redactie:
Dat het vele geld, dat de klimaattop had moeten opbrengen, niet bestemd was voor de armen der aarde, maar meer voor de dictators, die met links samengaan( o.a. Mugabe), was velen gelukkig al duidelijk.

Nu nog proberen de milieumaffia in het gareel te houden, zodat er niet allerlei onzinnige acties komen om hen toch nog aan het grote geld te helpen.. en de wereld kan weer enige tijd door, zonder dat de milieumaffia bijna dagelijks in het nieuws is.
Dag.
Januari 2010.