Belasting op spaargeld slechts kwestie van tijd.

Geschreven door Biflatie.nl op 10 oktober 2013. Geplaatst in Crisis
Eind maart 2013 begon Meneer Teun dit artikel, genaamd: Let op: Uw spaargeld is in gevaar, met de volgende woorden: Voor alle mensen die denken dat het spaargeld weer veilig is na de geruststellende woorden van Dijsselbloem, artikelen van belangrijke economen en de zachte zinnen van de Radio 1 presentatoren, think again. Het komt eng dicht bij de waarheid, want het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voorgesteld om een eenmalige belasting van 10% te heffen op het spaargeld van de burgers in de 15 landen van de eurozone.

IMF wil tax op Europees spaargeld
Express.be heeft even vertaald wat er nu precies staat in de Fiscal Monitor van het IMF en het lijkt erop alsof de belasting op Europees spaargeld slechts een kwestie van tijd is: "Het verleidelijke van zo'n belasting is dat ze kan worden geïmplementeerd vooraleer mensen zich er aan kunnen onttrekken en dat wordt verondersteld dat ze éénmalig is en ze het gedrag niet verstoord (en door sommigen als fair wordt beschouwd). (…) De belastingsgraad die nodig is om de schuldratio (ten opzichte van het bbp) van de landen terug te brengen tot hun niveau van 2007 vergt een heffing van ongeveer 10% op alle spaartegoeden van gezinnen met een positief netto saldo."

Let op! Geld hebben kost geld
Het IMF ziet de belasting op spaargeld als een alternatief voor belastingverhogingen en bezuinigingen en volgens het desbetreffende rapport van het IMF is de belasting op sparen een ongebruikelijke, maar effectieve maatregel. Let op! Niet alleen geld lenen kost geld, ook geld hébben kost geld. De Zwitserse bank Credit Suisse liet eind vorig jaar overigens haar cliënten al weten dat het verstandig zou zijn om zo weinig mogelijk cash aan te houden.
Wie wil er nu nog spaargeld?
Het meest bizarre aan het hele verhaal is dat de IMF-economen verwachten dat het vertrouwen van spaarders niet zal worden aangetast door deze nieuwe maatregel. Wie laat er nu bij zijn volle verstand een deel van zijn of haar vermogen op een spaarrekening staan?? Natuurlijk is het handig om iets achter de hand te hebben om een rekening bij de bank, maar er komen steeds meer redenen om uw geld van de bank te halen. http://biflatie.nl/artikelen/banken-artikelen/tijd-uw-geld-bank-halen/ Het risico van een haircut van 10% zal menig burger een dikke vette kluis laten doen aanschaffen. In ieder geval wordt er via Google steeds vaker gezocht naar de definitie 'kluis kopen'.


Is het tijd om uw geld van de bank te halen?

Geschreven door Biflatie.nl op 8 september 2013. Geplaatst in Banken
Via Gewoon-Nieuws | U heeft voldoende geld op uw rekening, maar als u met uw pinpas wilt betalen krijgt u van de caissière in de supermarkt te horen dat uw saldo niet toereikend is. Toch weet u zeker dat er voldoende saldo moet zijn. U laat de caissière nog een aantal pogingen doen, maar steeds met hetzelfde resultaat. Oké, dan zal er wel ergens een foutje zijn gemaakt. U laat de juffrouw van de kassa uw boodschappen apart zetten en spoedt u naar de dichtstbijzijnde geldautomaat want die zal het vast wel doen. Aangekomen bij de geldautomaat verwondert het u dat er een flinke rij staat. De één na de ander druipt echter af omdat deze automaat niet schijnt te werken. Nog steeds is uw argwaan niet gewekt en u gaat op zoek naar een andere automaat. U prijst u gelukkig als u er een vindt waar niemand voor staat en u gelijk uw transactie kan doen. U krijgt het al wel héél warm als blijkt dat ook deze geldautomaat u laat weten dat uw saldo niet toereikend is. U laat de boodschappen voor wat ze zijn en haast u naar huis om via internetbankieren te kijken wat er nou precies aan de hand is. Thuis aangekomen moet u constateren dat internetbankieren niet werkt…
Als u gaat uitzoeken waarom u niet bij uw geld kunt, komt u erachter dat de bank failliet is en dat deze tot nader order is gesloten. Verdere berichtgeving moet worden afgewacht. U komt er ook achter dat de regering delen van uw geld heeft afgenomen om de bank te kunnen stabiliseren. De meeste mensen geloven dat zo'n scenario in Nederland niet kan gebeuren omdat we beschermd worden door de Centrale Bank middels het "Deposito Garantiestelsel". Niets is echter minder waar. Het blijkt dat er sinds mei 1978 in Nederland een wet bestaat, genaamd Noodwet Financieel Verkeer.
Hierin staat dat de Minister President van ons land de bevoegdheid heeft om alle tegoeden op de banken te beperken tot een bepaald bedrag per rekeninghouder. Hoe kan het zijn dat onze minister de mogelijkheid heeft om de hoogte van het bedrag te bepalen dat wij op onze rekening moeten houden? Hoe is het mogelijk dat wij geen enkel recht meer hebben op het moment dat de bank omvalt. Want daar gaat het uiteindelijk om. Zoals in onderstaand filmpje wordt getoond zijn al deze wetten gemaakt om het geld van de burgers in te kunnen pikken op het moment dat het Ministerie van Financiën dit nodig acht.
Credit Suisse: Let op! Geld hebben, kost geld
Geschreven door Biflatie.nl op 3 december 2012. Geplaatst in Valuta
De Zwitserse bank Credit Suisse brengt maandag een opvallend bericht naar buiten. Via Zerohedge vernemen we het volgende;

DUE TO CURRENT MARKET SITUATION AND AFTER CLOSELY MONITORING THE SITUATION OVER THE COURSE OF THIS YEAR, WE HAVE DECIDED TO START APPLYING NEGATIVE CREDIT RATES ON CASH CLEARING ACCOUNTS ABOVE A CERTAIN THRESHOLD, AS OF 10 DECEMBER 2012. CURRENCIES INVOLVED, THRESHOLD AND RATES WILL BE COMMUNICATED ON AN INDIVIDUAL BASIS TO CONCERNED CUSTOMERS DURING THE NEXT 5 BUSINESS DAYS. WE INVITE OUR CUSTOMERS TO KEEP CASH BALANCES AS LOW AS POSSIBLE TO AVOID NEGATIVE CREDIT CHARGES.
Let op! Geld hebben, kost geld!
Even vrij vertaald: 'Vanwege de huidige marktsituatie en de ontwikkelingen in het afgelopen jaar, zullen we vanaf 10 december 2012 starten met de implementatie van negatieve krediet tarieven (rente) op geldrekeningen die boven een bepaalde drempel uitkomen. In de komende 5 werkdagen zal de werking ervan met betrekking tot rentes, valuta en limieten, op individuele basis verder worden gecommuniceerd en uitgelegd. We raden onze klanten aan om zo weinig mogelijk cash aan te houden, om zoveel mogelijk de negatieve rentes te vermijden.'
EUR/CHF komt in beweging
De koers van de EUR/CHF (de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Zwitserse Frank) is sinds 'peg' de saaiste wisselkoers ter wereld, maar kwam na het bericht aardig in beweging vandaag. Zie ook de onderstaande afbeelding. Iedereen vlucht klaarblijkelijk nog steeds naar de veilige Zwisterse haven. Door belasting te heffen op het bezit van de Zwitserse munt, zou de CHF meer lucht moeten krijgen.

De Zwitserse vloer
Momenteel is het nog steeds zo dat de Zwiterse Frank op €1,20 is vastgekoppeld aan de Europese valuta. Deze rigoureuze actie werd in september 2011 doorgevoerd door de Zwitserse centrale bank (SNB) omdat de Zwitserse Frank steeds verder onder druk kwam te staan. Het opkopen van euro's en dollars, alsmede het massaal uitgeven van Zwitserse Francs had te weinig effect en een negatieve rente werd toentertijd zelfs overwogen. In september schreef Ruben nog een stukje over een mogelijke verhoging van de Zwitserse vloer.


Redactie.
Ik zou mij toch doodschamen indien ik mijn geld op een bank zou zetten waarvan ik weet dat, o.a. Pechtold, Samson,Rutte e.d. hun geld hebben staan.
Dan liever in een kluis in de achtertuin!
Dag.

Bron:Biflatie.nl
November 2013